dimecres, 30 d’octubre del 2013

Creative commons i Copyright

Avui a classe de Gtic hem parlat sobre quins tipus de llicències ens permeten copiar o bé ens restringien agafar les coses de les pàgines web o d'internet.

És important saber que és  Creative Commons,  és una llicència que decideix posar l'autor d'una imatge o qualsevol tipus d'informació, per tal de què altres usuaris utilitzin la seva informació o imatge en altres llocs de manera legal.  És una llicència gratuïta amb la qual pots decidir si el teu document es pot copiar o no. No tenim tots els drets d'allò que hem creat. Per altra banda també podem trobar la llicència Copyright, aquesta és una llicència que tu obtens pagant per tal que la teva obra no es pugui copiar ni modificar, només es pot consultar. Els documents están protegits pels drets d'autor i si ho copies et poden multar perquè la persona paga cada mes.



Un exemple podria  ser  Flickr, un portal web on es poden trobar imatges amb llicència Creative commons. També un altra exemple seria Jamendo.

Existeixen diferents tipus de condicions de les llicències Creative commons:


  • Reconeixement
  • Reconeixement no comercial
  • Sense obres derivades
  • Compartir igual
També existeixen diversos tipus de llicències. Aquestes són:



  • Reconeixement (by): Es permet qualsevol ús de l'obra, incloent-hi una finalitat comercial, la creació d'obres derivades i la seva distribució sense cap restricció.
  • Reconeixement- No Comercial-(by-nc): Es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.
  • Reconeixement-No Comercial-CompartirIgual(by-nc-sa)No es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades. La seva distribució s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
  • Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.
  • Reconeixement-CompartirIgual(by-sa): Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual que la que regula l'obra original.
  • Reconeixement-SenseObraDerivada(by-nd): Es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.


Haver parlat sobre aquests temes a classe m'ha fet pensar i adonar-me que gairebé tots "agafem" fotografies molt sovint. Per aquest motiu a dia d'avui m'he proposat que a partir d'ara no agafaré més fotografies que no tinguin llicència sinó que intentaré agafar fotografies que sàpiga de ben segur que són fotografies que tenen llicències creative commons. També parlar sobre aquests temes m'ha fet reflexionar sobre la cantitat de persones que molt sovint agafen fotografies sense llicències i ara que ja sé una mica més sobre el tema, com bé he dit abans intentaré agafar fotografies que sàpiga que tenen llicència.


Font: explicacions de classe


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada