dimarts, 5 de novembre del 2013

wikis i pedagogia dels wikis

Avui a classe de GTIC ens han explicat què són i per a què serveixen els wikis. A continuació ho explicaré.

Tal i com diu la viquipèdia els wikis és un lloc web col.laboratiu que pot ser editat per diversos usuaris. Aquests poden  crear, modificar i esborrar el contingut d'una pàgina web i tot això d'una forma interactiva, fàcil i ràpida . En l'educació es poden utilitzar en un espai de comunicació de la classe, biblioteca, per realitzar i presentar feines, manual de classe, per projectes etc.

Aprendre amb un wiki no és tan sols aprendre els continguts d'objecte, sinó també desenvolupar les capacitats relacionades amb la nova manera d'adquirir, crear, compartir i distribuir coneixements en la societat de la informació, capacitats que necessitem potenciar en els nostres estudiants.



Seguidament exposaré les diferències dels valors pedagògics dels blocs i de les wikis.

D'una banda els valors Pedagògics dels blocs permeten els alumnes ser els protagonistes, poden escollir el seu format, disseny etc.El blog va destinat a un públic cosa que els pot motivar, però alhora han de respectar una sèrie de normes limgüístiques,socials i ètiques. Afavoreixen l'escriptura reflexiva, l'aprenentatge col.laboratiu i implica interacció.

Per altra banda els valors pedagògics de les wikis són d'ús demòcratic i qualsevol persona hi pot participar. Promouen la negociació, en forums o debats associats a wikis.
Les wikis promouen el voluntariat, els alumnes poden participar en el projecte. Promouen l'aprenentatge col.laboratiu. L'ús del anonimat s'ha d'utilitzar de forma positiva sense vandalisme.

D'acord amb Renée Fountain, altres valors pedagògics que tenen els wikis són:

  • Els Wikis són democràtics
  •  Els Wikis incorporen la noció de contingut dinàmic en contínua actualització 
  • La tecnologia Wiki promou l'escriptura
  •  Els Wikis faciliten l'autoria distribuïda de documents públics
  •  Els Wikis amplifiquen la interacció: Els Wikis promouen la negociació
  •  Els Wikis faciliten l'edició col·laborativa i oberta 
  • Els Wikis generen patrimoni cultural col·lectiu durable
  •  Els Wikis promouen el voluntariat
  •  Els Wikis i l'anonimat responsable


A continuació exposaré les diferències entre el blog i la wiki:

El blog és estàtic, hi han entrades per dates i etiquetes per classificar els continguts dels temes,té un mode pergami ,  hi ha una interacció interna i comentaris. En canvi la wiki és dinàmica, temporal, és estructurada,  té pàgines laterals, té un mode pàgina i finalment té una interacció interna entre usuaris.


L'ús de wikis en educació no està excessivament estès si ho comparem amb un altre tipus d'aplicacions i entorns dissenyats des del discurs didàctic dominant (tipus “Campus virtual”),que defineix prèviament com ha d'estructurar-se el procés d'ensenyament/aprenentatge, quins han de ser els rols dels participants i com ha de regular-se la seva activitat. 

Lott (2005) ha elaborat una llista d'usos típics de wikis en educació. Veiem alguns d'ells.

 Espai de comunicació de la classe

Un wiki pot servir com a espai primari de comunicació de la classe o en conjunció

amb un entorn virtual d'ensenyament/aprenentatge tradicional, com a eina de comunicació

integrada. La llibertat i facilitat amb la qual es poden crear i editar continguts en un wiki contrasta amb la forma jerarquitzada i estructurada de comunicació en eines com a fòrums, taulers d'anuncis, objectes d'aprenentatge predisenyats  per experts i proves objectives.


Espais per als projectes en grup

Un wiki pot ser l'eina ideal per albergar i/o per publicar en el seu estat final els projectes de treball de grups d'estudiants. Es poden dissenyar activitats d'autoavaluació i avaluació per parells, estimular els enllaços creuats entre els projectes, la revisió per parells, etc. per fomentar l'anàlisi i estudi dels projectes dels altres grups.


Finalment aqui us deixo unes diapositives per si voleu saber més sobre el blog i la wiki perquè hi feu una ullada.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada