diumenge, 24 de novembre del 2013

Viquipèdia

Benvolguts a tots!

La classe de Gtic d'avui ha constat de dues parts, la primera part teòrica i la segona part pràctica. El tema que tractavèm avui era la Viquipèdia.

La viquipèdia és una enciclopèdia lliure que es manté gràcies a una organització sense ànim de lucre, la versió catalana de la Wikipedia. Els articles són creats col.lectivament, qualsevol persona únicament registrant-se pot fer una aportació en la Viquipèdia.

Els Wikis són una bona eina de caire educatiu, sobretot pel que fa referència a l'aprenentatge col.laboratiu.

Per realitzar aportacions a la viquipèdia, hem de tenir present diversos aspectes:

Els cinc pilars de Viquipèdia

1. La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades.

2. La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral". Per tant l'aportació d'informació no s'ha de presentar com l'única, sinó que hem de mostrar diferents opinions.

3. La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement.

4.La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions.

5. La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals.

Coneixer i seguir el llibre d'estil de la Viquipèdia

El llibre d'estil de la viquipèdia té per objectiu que les coses es facin de manera homogènia arreu del projecte. Aquesta és la seva pàgina principal, la qual cobreix alguns temes de manera completa i d'altres en presenta només un resum, ja que estan desenvolupats en subpàgines per causes d'espai. El llibre d'estil documenta l'estil dels documents de la Viquipèdia. Ajuda els editors a escriure articles amb un llenguatge, presentació i format consistents, clars i precisos. El seu objectiu és fer la Viquipèdia més fàcil i més intuïtiva d'utilitzar. La consistència en el llenguatge, l'estil i el format millora la claredat i la cohesió.
De vegades un mètode és tan bo com un altre, però si tothom ho fa de la mateixa manera, la Viquipèdia serà més fàcil de llegir i de fer servir i, per suposat, més fàcil d'escriure i editar.


Com editar a la viquipèdia?

Per modificar qualsevol article tant de la Wikipèdia com de la Viquipèdia simplement hem d'anar a la pestanya on posa modifica i se'ns obrirà un editor, que ja ens donarà els tipus de lletra adequats segons el llibre de format de Wikipèdia. En el nostre cas, només hem  d'escriure el text i posar les referències que també es posen automàticament si cliques a l'opció de "referències" de dalt.

Què no és viquipèdia?

A continuació mostraré alguns dels punts del què hem de tenir clar que no és la viquipèdia.

  • La Viquipèdia no és una enciclopèdia de paper:
  • La Viquipèdia no és un diccionari
  • La Viquipèdia no és una editorial d'idees original
  • La Viquipèdia no és una plataforma de promoció
  • La Viquipèdia no és un dipòsit d'enllaços o fitxers
  • La Viquipèdia no és un servei de pàgines personal
  • La Viquipèdia no és un directori
  • La Viquipèdia no és un manual ni una guia

És veritat el que diu a la Wikipèdia?

Sí, perquè ho podem verificar amb la bibliografia, encara que podem trobar articles malmesos per vàndals però que s'intenta que siguin reparats amb molt poc temps.

Quina relació hi ha entre un wiki i la Wikipèdia?

Wiki és una eina que utilitzem per a crear la wikipèdia. Tothom pot editar, és una eina de construcció comuna del coneixement. La característica principal de les wikis és que tothom pot editar el contingut, per tant, és una eina de construcció comuna de coneixement i, aquets dos trets també són propis de la Wikipèdia.


Abans de fer aportacions a la Viquipèdia vaig haver de llegir-me i tenir en compte algunes normes i criteris. A continuació us els mostro: 

  • Estructura d'un article
  •  Calendari
  •  Esmentar fonts
  •  Transliteració 
  • Contingut evasiu
També altres llocs que vaig visitar per consultar normes o criteris va ser: https://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Guia_b%C3%A0sica/Fonts

La segona part de la classe ha estat pràctica com bé he dit abans, el que hem fet ha estat  que dues companyes de la classe i jo hem fet una petita publicació a la Viquipèdia. Hem realitzat l'apartat d'ortodòncia. A continuació ho podreu veure en el següent link:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada