diumenge, 24 de novembre del 2013

Eines per estructurar les ideees

Benvolguts!

Avui a classe de Gtic el professor ens ha parlat sobre una nova eina per fer mapes conceptuals. Aquesta s'anomena Cmap Tools, aquesta eina estalvia temps alhora de realitzar mapes conceptuals.



Cmap Tools és un programa de creació i edició de mapes conceptuals.En aquest programa hi han diverses plantilles i diferents objectes com per exemple: figures geomètriques, diverses formes, fletxes, estrelles,rodones etc. També ens permet pujar imatges i audio. Aquest programa ens permet crear mapes conceptuals i ens facilita l'organització de coneixements i desenvolupar l' exposició de la matèria. És un programa molt fàcil d'utilitzar.

Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Cmap_Tools

Crear mapes conceptuals ens serveix per facilitar els nostres coneixements i pensaments.

Els mapes conceptuals ens ajuden a organitzar les idees i conceptes i agrupar tota la informació mitjançant connectors. Aquest recurs penso que és una molt bona eina d'estudi, ja que facilita de manera clara organitzar les idees més importants i més claus. També crec que amb els mapes conceptuals tens molt més visualitzades les idees i conceptes més importants d'aquella matèria o si més no es veuen més clares.
Els mapes conceptuals són eines per organitzar i representar el nostre coneixement i pensament, és a dir, ens ajuda a representar el que pensem o ens passa pel cap. Inclouen conceptes, relacions entre conceptes indicats per una línia que conecta els dos conceptes.

A continuació us deixo un vídeo del mapa conceptual en l'etapa d'infantil perquè el visualitzeu: 




Aquest és el text que hem treballat a classe:

"El Dinar de Nadal

Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc. En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista. La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos. El dinar comença puntualment a les dues del migdia i acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda"


A partir d'aquest text hem elaborat un mapa conceptual amb el nou programa que ens ha ensenyat el professor. A continuació podreu veure el mapa que he realitzat jo mateixa.









Si voleu saber més sobre els mapes conceptuals us animo a què visiteu aquesta pàgina web que és del meu professor de Gtic:


Un altre eina que hem treballat a classe han estat els mapes mentals, aquests són una eina imprescindible per estudiar,realitzar presentacions, prendre notes...

Els mapes mentals són un recurs que permet l'organització i la representació d'informació de manera molt senzilla, espontània i creativa per a que sigui assimilada i recordada pel cervell. 

És una tècnica creada pel Dr. Tony Buzan, reconegut psicòleg britànic, expert en el camp de la intel·ligència.
                                                 

El mapa mental col·loca la idea principal al centre, i relaciona des del centre la informació, i així successivament amb noves idees, cosa que ens possibilita una visió integrada i organitzada de la informació.

Per què són útils els mapes mentals?
    1. Per organitzar amb facilitat i més eficientment els nostres pensaments.
    2. Per utilitzar el màxim les nostres capacitats mentals.
    3. Per potenciar la creativitat.
    4. Per aclarir les nostres idees.
    5. Per poder generar idees individualment o en grup.
    6. Per estructurar més fàcilment un discurs tant oral com escrit.
    7. Per prendre decisions.
    8. Per plantejar problemes per arribar a una solució.
    9. Els mapes serveixen per plasmar idees sobre el paper.

Com realitzem els mapes mentals?
  1. Es comença al centre d'un full en blanc.
  2. Dibuixem al centre del full una imatge que simbolitzi la idea principal o una paraula.
  3. Fem servir molts colors.
  4. Es parteix de la idea principal, que irradia cap a l'exterior, les paraules clau i les idees més importants relacionades amb el tema escollit. 
    Connecta totes les idees mitjançant línies o branques.
  5. Fem línies corbes en lloc de rectes.
  6. Fem servir només una paraula clau per línia.
  7. Fem servir moltes imatges.



Exemple:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada