dijous, 28 de novembre del 2013

Va de Mestres

Al llarg del Seminari, hem llegit diversos llibres, però un dels que més m'ha agradat ha estat "va de mestres" de Jaume Cela i Juli Palou.  Seguidament us mostro les meves conclusions sobre el treball d'aquest llibre perquè vegeu què en penso:

“Va de mestres”, francament, m’ha sorprès. Pensava que seria un llibre on et dirien com ha de ser un bon mestre amb un parell d’exemples banals i poca cosa més, però una vegada he començat a llegir, vaig adonar-me’n que només el tracte dels autors cap al lector, ja t’incitava a continuar la lectura. Després de llegir capítol rere capítol, em vaig adonar de coses molt interessants  i de com coincideixo amb els autors amb les seves conclusions. Potser, és per aquest motiu, que m’ha semblat interessant les aportacions que feien basades en experiències pròpies o d’amics propers a ells, donant-me consells de com afrontar-me al meu futur.
D’altra banda, m’ha quedat molt clar diversos conceptes al llarg del llibre com: respecte, no discriminar i, sobretot, un mestre mai pot estar rodejar d’indiferència i ignorància. És clar que sempre miraràs als infants i als joves amb una sensibilitat més especial ja que l’ofici de mestres és d’aquells que t’acompanyen tota la vida, però s’ha de trobar la balança i saber quan s’ha d’actuar i quan no.

Un cop acabada la lectura d’aquest llibre,  Penso que és un llibre molt interessant i de gran utilitat, no només per els mestres, sinó per a tots aquells que els interessi, que necessitin ajuda i consells sobre l’educació. Ja siguin pares, mares, mestres, monitors, persones que tracten amb nens … però sobretot penso que es ideal per aquelles persones que com jo volem ser futurs mestres…Ha sigut un llibre que m’ha permès endinsar-me en el món de l’educació, conèixer aspectes d’aquest món que per a mi eren desconeguts.


Wordle


Hola a tots!

Avui a classe de Gtic hem treballat un nou programa, aquest s'anomena Wordle. En aquesta pàgina pots crear fantàstics núvols i sense gaire dificultat. 


 Wordle  és un programa que ens permet crear núvols de paraules. Aquesta eina ens permet visualitzar quina és la paraula més essencial del text, ja que com més freqüent és més gran és la paraula. Tot seguit us deixo el link d'aquesta pàgina web i un exemple de wordle que he realitzat jo mateixa a partir d'un text treballat, el dinar de Nadal.

Aquesta és la pàgina oficial: http://www.wordle.net/

Aqui us deixo el nuvol de paraules que he creat jo mateixa a partir d'un text del dinar de nadal que hem treballat a classe. 







Una alternativa a wordle és tagxedo. Aquesta opció està molt bé, ja que deixa combinar dibuix amb lletres. Per exemple podríem fer un núvol amb paraules d’Europa i que quedessin dins del mapa d’aquest continent. Un exemple de com pot quedar el nostre núvol és el següent:
Aquesta opció és una plana que diu dirigir-se a nens i nenes  però que jo he fet servir alguna vegada i és http://www.abcya.com/word_clouds.htm. M’agrada molt la  gran quantitat de paraules que surten. Fins i tot m’agrada més que Wordle, però això és molt personal. Un exemple de com queda un núvol és el següent:
Aquesta darrera opció és potser la menys atractiva, però pot ser útil per fer servir amb els nens i nenes. Una mostra de com queda és la següent:




Murals Multimèdials online

Benvolguts!

Avui a classe de Gtic hem estat parlant sobre Glogster, és una eina que ens permet  els usuaris crear pòsters digitals.

Glogster és una eina per confeccionar un pòster multimèdia online. Té molta força a les xarxes socials per reivindicar,compartir,anunicar,denunciar, etc. El funcionament és molt intüitiu, té la possibilitat de posar fotos,vídeos i audio. 
Són eines d'acord objectiu, és molt utilitzat a les escoles i hi ha la possibilitat de una versió per l'educació.

                                                        
                                                   http://edu.glogster.com/?ref=com

Des del meu punt de vista penso que utilitzar diverses eines i recursos enriqueix l'aprenentatge. Com a mestre crec que ens hem d'innovar en diverses eines i recursos per avançar i enriquir el nostre aprenentatge, així serà més eficaç. Per tant com més eines coneixem i aprenem molt millor perquè així sabrem molts més recursos a utilitzar.


Finalment us vull adjuntar un video per a què us animeu a veure o a utilitzar aquesta eina.





dilluns, 25 de novembre del 2013

Padlet

Benvolguts!

Avui a classe de Gtic hem treballat un nou programa, aquest s'anomena Padlet.

 Padlet  és una eina que serveix per construir suros, dins d'aquest trobem uns petits blocs de notes en els quals podem introduir text i imatges.  És una eina col.laborativa on professor i alumnes poden treballar al mateix temps i sobre un mateix entorn de treball. 

Els usos educatius que se li poden donar a padlet són per exemple:


Recopilació de fonts d'informació per a un treball de recerca: A l'hora d'estudiar una determinada unitat didàctica, podem demanar als nostres alumnes que recopilin fonts d'informació. Això exigeix que prèviament el docent els hagi ensenyat a buscar a internet; així ensenyem als alumnes a diferenciar fonts que són fiables de les quals no ho són i a tenir cert esperit crític amb la informació que “consumeixen”.  També un altre ús educatiu podria ser sintetitzar les idees més importants d'un tema. Es pot utilitzar el mur perquè cada alumne tregui en un espai fitat pel professor les cinc o deu idees més importants d'un tema.

També la Padlet pot ser útil pel professor per exemple: 

Avaluar els treballs realitzats pels alumnes. Atès que l'entorn ho permet, establint una certa nomenclatura en la creació del mur, pot utilitzar-se perquè el docent pugui realitzar comentaris, guiar als alumnes o avaluar el treball realitzat per ells.

Font: http://parapnte.educacion.navarra.es/2014/03/05/trabajo-colaborativo-con-padlet/

Tot seguit  us mostro un vídeo per a què veieu quin és el funcionament d'aquesta eina, Padlet.

                                


Finalment  trobareu la pàgina web per si voleu utilitzar aquesta eina i un exemple de Padlet.

http://padlet.com/


                                  

















diumenge, 24 de novembre del 2013

Viquipèdia

Benvolguts a tots!

La classe de Gtic d'avui ha constat de dues parts, la primera part teòrica i la segona part pràctica. El tema que tractavèm avui era la Viquipèdia.

La viquipèdia és una enciclopèdia lliure que es manté gràcies a una organització sense ànim de lucre, la versió catalana de la Wikipedia. Els articles són creats col.lectivament, qualsevol persona únicament registrant-se pot fer una aportació en la Viquipèdia.

Els Wikis són una bona eina de caire educatiu, sobretot pel que fa referència a l'aprenentatge col.laboratiu.

Per realitzar aportacions a la viquipèdia, hem de tenir present diversos aspectes:

Els cinc pilars de Viquipèdia

1. La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades.

2. La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral". Per tant l'aportació d'informació no s'ha de presentar com l'única, sinó que hem de mostrar diferents opinions.

3. La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement.

4.La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions.

5. La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals.

Coneixer i seguir el llibre d'estil de la Viquipèdia

El llibre d'estil de la viquipèdia té per objectiu que les coses es facin de manera homogènia arreu del projecte. Aquesta és la seva pàgina principal, la qual cobreix alguns temes de manera completa i d'altres en presenta només un resum, ja que estan desenvolupats en subpàgines per causes d'espai. El llibre d'estil documenta l'estil dels documents de la Viquipèdia. Ajuda els editors a escriure articles amb un llenguatge, presentació i format consistents, clars i precisos. El seu objectiu és fer la Viquipèdia més fàcil i més intuïtiva d'utilitzar. La consistència en el llenguatge, l'estil i el format millora la claredat i la cohesió.
De vegades un mètode és tan bo com un altre, però si tothom ho fa de la mateixa manera, la Viquipèdia serà més fàcil de llegir i de fer servir i, per suposat, més fàcil d'escriure i editar.


Com editar a la viquipèdia?

Per modificar qualsevol article tant de la Wikipèdia com de la Viquipèdia simplement hem d'anar a la pestanya on posa modifica i se'ns obrirà un editor, que ja ens donarà els tipus de lletra adequats segons el llibre de format de Wikipèdia. En el nostre cas, només hem  d'escriure el text i posar les referències que també es posen automàticament si cliques a l'opció de "referències" de dalt.

Què no és viquipèdia?

A continuació mostraré alguns dels punts del què hem de tenir clar que no és la viquipèdia.

  • La Viquipèdia no és una enciclopèdia de paper:
  • La Viquipèdia no és un diccionari
  • La Viquipèdia no és una editorial d'idees original
  • La Viquipèdia no és una plataforma de promoció
  • La Viquipèdia no és un dipòsit d'enllaços o fitxers
  • La Viquipèdia no és un servei de pàgines personal
  • La Viquipèdia no és un directori
  • La Viquipèdia no és un manual ni una guia

És veritat el que diu a la Wikipèdia?

Sí, perquè ho podem verificar amb la bibliografia, encara que podem trobar articles malmesos per vàndals però que s'intenta que siguin reparats amb molt poc temps.

Quina relació hi ha entre un wiki i la Wikipèdia?

Wiki és una eina que utilitzem per a crear la wikipèdia. Tothom pot editar, és una eina de construcció comuna del coneixement. La característica principal de les wikis és que tothom pot editar el contingut, per tant, és una eina de construcció comuna de coneixement i, aquets dos trets també són propis de la Wikipèdia.


Abans de fer aportacions a la Viquipèdia vaig haver de llegir-me i tenir en compte algunes normes i criteris. A continuació us els mostro: 

  • Estructura d'un article
  •  Calendari
  •  Esmentar fonts
  •  Transliteració 
  • Contingut evasiu
També altres llocs que vaig visitar per consultar normes o criteris va ser: https://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Guia_b%C3%A0sica/Fonts

La segona part de la classe ha estat pràctica com bé he dit abans, el que hem fet ha estat  que dues companyes de la classe i jo hem fet una petita publicació a la Viquipèdia. Hem realitzat l'apartat d'ortodòncia. A continuació ho podreu veure en el següent link:



Eines per estructurar les ideees

Benvolguts!

Avui a classe de Gtic el professor ens ha parlat sobre una nova eina per fer mapes conceptuals. Aquesta s'anomena Cmap Tools, aquesta eina estalvia temps alhora de realitzar mapes conceptuals.



Cmap Tools és un programa de creació i edició de mapes conceptuals.En aquest programa hi han diverses plantilles i diferents objectes com per exemple: figures geomètriques, diverses formes, fletxes, estrelles,rodones etc. També ens permet pujar imatges i audio. Aquest programa ens permet crear mapes conceptuals i ens facilita l'organització de coneixements i desenvolupar l' exposició de la matèria. És un programa molt fàcil d'utilitzar.

Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Cmap_Tools

Crear mapes conceptuals ens serveix per facilitar els nostres coneixements i pensaments.

Els mapes conceptuals ens ajuden a organitzar les idees i conceptes i agrupar tota la informació mitjançant connectors. Aquest recurs penso que és una molt bona eina d'estudi, ja que facilita de manera clara organitzar les idees més importants i més claus. També crec que amb els mapes conceptuals tens molt més visualitzades les idees i conceptes més importants d'aquella matèria o si més no es veuen més clares.
Els mapes conceptuals són eines per organitzar i representar el nostre coneixement i pensament, és a dir, ens ajuda a representar el que pensem o ens passa pel cap. Inclouen conceptes, relacions entre conceptes indicats per una línia que conecta els dos conceptes.

A continuació us deixo un vídeo del mapa conceptual en l'etapa d'infantil perquè el visualitzeu: 




Aquest és el text que hem treballat a classe:

"El Dinar de Nadal

Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc. En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista. La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos. El dinar comença puntualment a les dues del migdia i acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda"


A partir d'aquest text hem elaborat un mapa conceptual amb el nou programa que ens ha ensenyat el professor. A continuació podreu veure el mapa que he realitzat jo mateixa.









Si voleu saber més sobre els mapes conceptuals us animo a què visiteu aquesta pàgina web que és del meu professor de Gtic:


Un altre eina que hem treballat a classe han estat els mapes mentals, aquests són una eina imprescindible per estudiar,realitzar presentacions, prendre notes...

Els mapes mentals són un recurs que permet l'organització i la representació d'informació de manera molt senzilla, espontània i creativa per a que sigui assimilada i recordada pel cervell. 

És una tècnica creada pel Dr. Tony Buzan, reconegut psicòleg britànic, expert en el camp de la intel·ligència.
                                                 

El mapa mental col·loca la idea principal al centre, i relaciona des del centre la informació, i així successivament amb noves idees, cosa que ens possibilita una visió integrada i organitzada de la informació.

Per què són útils els mapes mentals?
    1. Per organitzar amb facilitat i més eficientment els nostres pensaments.
    2. Per utilitzar el màxim les nostres capacitats mentals.
    3. Per potenciar la creativitat.
    4. Per aclarir les nostres idees.
    5. Per poder generar idees individualment o en grup.
    6. Per estructurar més fàcilment un discurs tant oral com escrit.
    7. Per prendre decisions.
    8. Per plantejar problemes per arribar a una solució.
    9. Els mapes serveixen per plasmar idees sobre el paper.

Com realitzem els mapes mentals?
  1. Es comença al centre d'un full en blanc.
  2. Dibuixem al centre del full una imatge que simbolitzi la idea principal o una paraula.
  3. Fem servir molts colors.
  4. Es parteix de la idea principal, que irradia cap a l'exterior, les paraules clau i les idees més importants relacionades amb el tema escollit. 
    Connecta totes les idees mitjançant línies o branques.
  5. Fem línies corbes en lloc de rectes.
  6. Fem servir només una paraula clau per línia.
  7. Fem servir moltes imatges.



Exemple:




dilluns, 18 de novembre del 2013

Vimeo

Vimeo és un lloc en Internet per intercanviar videos que existeix des del 2004. Aquest lloc va ser creat per un grup de cineastes i actualment compta amb més de 14 milions de membres (la majoria d'ells artistes del cinema, animació, música i altres obres d'art) que fan servir Vimeo com una manera de compartir i donar a conèixer el seu treball.

Vimeo és un dels llocs capdavanters en videos a causa de diverses diferències d'altres llocs per compartir videos.


  • Vimeo dóna una aparença professional en mostrar *videos als teus usuaris, sense la publicitat de YouTube
Si promous un producte o servei per Internet, el mostrar publicitat abans de la teva *video pot fer-te perdre clients i que els teus usuaris abandonin el teu lloc sense si més no veure el teu *video.
  • És gratis (si solament necessites uns quants *videos) o molt barat si necessites més espai.
  • És ràpid: els teus *videos carreguen molt ràpid tot i que són en alta definició (HD)

                             

dissabte, 16 de novembre del 2013

Dos dies de pràctiques a una escola


Petita introducció:

Els dies 13 i 14 de novembre he anat  a l’Escola Pia de Caldes de Montbui amb la meva padrina, Bàrbara Rodriguez garcia.
He estat amb nens entre 4 i 5 anys concretament he estat a la classe de P5 la classe dels "beisbols".

L’escola pia de Caldes de Montbui és una escola bastant gran que té tres linies per a cada curs i és una escola concertada. 
La classe que em va tocar a mi és la classe de P5 “els beisbols” són 25 nens entre 4 i 5 anys.

La relació professor-alumne: ha sigut molt correcte i molt profesional però també el mateix temps amigables, amable, comprensiva i el que més m’ha agradat ha sigut que mostraven interés per aprendre coses noves. Són persones molt hospitalaries que et fan sentir acollida de seguida.

La relació entre professors: és molt bona no hi ha cap conflicte però al mateix temps, es parlen amb molt respecte i cordialitat.

Relació pares-alumne: la relació pares i alumne és bona però una mica escassa a la vegada perquè no tenen per costum entrar a la classe a recollir els infants. Tot i aixi mes o menys cada dia algún pare entraper dir-li algo a la mestre però no tenen per costum de fer-ho a diari.

La manera de comunicar-se  amb ells es mitjançant una carpeta viatgera que té cada nen que es petita i quant han de posar alguna circular ho posen allà. També a la web de l’escola és molt activa perquè posen moltes noticies i els pares están molt informats.

Entrades i sortides: En el meu cas vaig veure l’entrada a l’escola els nens amb ganes de veure els seus companys.

La meva padrina em va explicar detalladament com s’anava fins a caldes de montbui, els horaris i parades del autobús. Em va explicar també que és el que veuria aquests dos dies i que fariem.

Situació de la classe:  Estava a caldes de montbui Avda. Josep Fontcuberta 166. És una escola mitjanament nova esteticament i per dintre està tot molt ben cuidat. És una zona tranquila.


 Finalment dir que aquests dos dies han estat molt intensos per a mi, perquè m'han agradat molt i alhora he après moltes coses.

Us adjunto unes quantes fotografies de l'estada en aquesta escola:





dilluns, 11 de novembre del 2013

Setmana de pràctica i reflexió educativa

Avui hem començat la setmana de pràctica i reflexió educativa.

La primera activitat que em dut a terme ha estat que a vingut en Jaume Cela a la nostre facultat a fent-se una conferència sobre la reflexió de l'educació i els quatre reptes a l'escola.

A continuació la segona activitat que hem fet ha consistit en una travessa d’orientació des de baixador de vallvidrera fins a sant cugat. És una activitat dins de l`área de educació física, que consistia gaudir de la natura i coneixer una manera de treballar amb els nens amb el medi natural.


El segon dia de la setmana d’activitats extraordinàries, hem fet una vista al museu d’d'art de Catalunya.
Hem anat de visita el museu nacional de catalunya a fer una activitat sobre plàstica que consistia en  fer una activitat com si fóssim nens petits, l’activitat consistia en una tria d’escultures de la col·lecció d’art modern que ens va fer descobrir l’ofici d’escultor a través de propostes sensorials i de moviment, vam recrear les qualitats de diferents materials, formes de volums que ha emprat l’artista en cada ocasió per expressar el seu art.
                            
                                        

                                        

Els dies 13 i 14 de novembre he fet la visita a una escola a una classe d’infantil. L’activitat consistia a fer l’observació dels infants durant tot un dia.

Jo vaig anar a una escola concertada que té tres linies per curs, l'escola era l'Escola Pia de Caldes de Montbui.

La classe que vaig estar va ser la classe de P5 “els beisbols”, eren nens de entre 4 i 5 anys.

La experiència de poder compartir dos magnífics dies amb els nens va ser increïble perquè vaig aprendre molt i vaig veure tot el que feien, com es comportaven, la relació que tenien amb la mestre i amb els companys i també la participació a l'aula.

Aquí us deixo algunes imatges de l'escola:



                               

                                 

                                 

L'últim dia de la setmana de reflexió i pràctica educativa va ser divendres i vam fer dues activitats. La primera va ser un concert dirigit a infants de l’etapa infantil (0-6 anys), a càrrec d’una companyia que es dediquen a fer espectacles musicals. Les activitats que plantejaven van ser molt dinàmiques i divertides.

E  Al grup de professionals van anar fent que la gent participés tant cantant com ballant. També van utilitzar molts materials com capses o vaixells fets manualment i molt atractius per als nens i nenes.

L  La segona activitat va consistir en una Conferència: "Pissarres digitals interactives i tauletes digitals a l’aula" era una xerrada sobre la introducció de les noves tecnologies en els processos d'ensenyament-aprenentatge.      


                                     
                                    


Conferencia Jaume Cela: “Quatre reptes a l’escola d’avui”





La conferència de Jaume Cela va ser molt interessant sobretot pels següents temes que va tractar.

En primer lloc, un dels temes que més em va servir va ser els consells per a un futur envers la meva professió.  Realment, des d’un punt de vista com el seu tan ple de pràctica i experiència, tal com vaig veure en el seu llibre Va de mestres com a primer contacte, m’ha agradat veure i experimentar en persona tot el que vaig tenir oportunitat de llegir.

 En segon lloc, va fer una petita reflexió personal que realment em va interpel·lar, ja que el comparteixo completament sobre la figura de l’infant. Per a mi     els infants són petites persones però que tal i com deia Rousseau, no són petits adults, sinó infants. S’ha de viure aquesta bonica etapa, viure-la, disfrutar-la i sobretot experimentar-la. Els infants són com esponges, absorveixen tot el que poden i permeten els del seu voltant, s’interessen per tots els detalls per petits que siguin i així, és com realment aprenen. Per tant, el que no s’ha de fer és tallar-lis les ales, és a dir, la seva imaginació, creativitat i curiositat. Com a conseqüència, que ha de fer un infant? Jugar, jugar i jugar.


En tercer i últim lloc, voldria finalitzar la meva reflexió sobre la conferencia de Cela opinant sobre la figura d’aquest mestre. M’ha agradat que sigués clar, sincer i breu sobre tots els temes que va tocar, ja fos en petites pinzellades o d’una forma més endinsada. És per aquest motiu, que he decidit endinsar-me i interessar-me una mica més en Jaume Cela .

dimarts, 5 de novembre del 2013

wikis i pedagogia dels wikis

Avui a classe de GTIC ens han explicat què són i per a què serveixen els wikis. A continuació ho explicaré.

Tal i com diu la viquipèdia els wikis és un lloc web col.laboratiu que pot ser editat per diversos usuaris. Aquests poden  crear, modificar i esborrar el contingut d'una pàgina web i tot això d'una forma interactiva, fàcil i ràpida . En l'educació es poden utilitzar en un espai de comunicació de la classe, biblioteca, per realitzar i presentar feines, manual de classe, per projectes etc.

Aprendre amb un wiki no és tan sols aprendre els continguts d'objecte, sinó també desenvolupar les capacitats relacionades amb la nova manera d'adquirir, crear, compartir i distribuir coneixements en la societat de la informació, capacitats que necessitem potenciar en els nostres estudiants.



Seguidament exposaré les diferències dels valors pedagògics dels blocs i de les wikis.

D'una banda els valors Pedagògics dels blocs permeten els alumnes ser els protagonistes, poden escollir el seu format, disseny etc.El blog va destinat a un públic cosa que els pot motivar, però alhora han de respectar una sèrie de normes limgüístiques,socials i ètiques. Afavoreixen l'escriptura reflexiva, l'aprenentatge col.laboratiu i implica interacció.

Per altra banda els valors pedagògics de les wikis són d'ús demòcratic i qualsevol persona hi pot participar. Promouen la negociació, en forums o debats associats a wikis.
Les wikis promouen el voluntariat, els alumnes poden participar en el projecte. Promouen l'aprenentatge col.laboratiu. L'ús del anonimat s'ha d'utilitzar de forma positiva sense vandalisme.

D'acord amb Renée Fountain, altres valors pedagògics que tenen els wikis són:

  • Els Wikis són democràtics
  •  Els Wikis incorporen la noció de contingut dinàmic en contínua actualització 
  • La tecnologia Wiki promou l'escriptura
  •  Els Wikis faciliten l'autoria distribuïda de documents públics
  •  Els Wikis amplifiquen la interacció: Els Wikis promouen la negociació
  •  Els Wikis faciliten l'edició col·laborativa i oberta 
  • Els Wikis generen patrimoni cultural col·lectiu durable
  •  Els Wikis promouen el voluntariat
  •  Els Wikis i l'anonimat responsable


A continuació exposaré les diferències entre el blog i la wiki:

El blog és estàtic, hi han entrades per dates i etiquetes per classificar els continguts dels temes,té un mode pergami ,  hi ha una interacció interna i comentaris. En canvi la wiki és dinàmica, temporal, és estructurada,  té pàgines laterals, té un mode pàgina i finalment té una interacció interna entre usuaris.


L'ús de wikis en educació no està excessivament estès si ho comparem amb un altre tipus d'aplicacions i entorns dissenyats des del discurs didàctic dominant (tipus “Campus virtual”),que defineix prèviament com ha d'estructurar-se el procés d'ensenyament/aprenentatge, quins han de ser els rols dels participants i com ha de regular-se la seva activitat. 

Lott (2005) ha elaborat una llista d'usos típics de wikis en educació. Veiem alguns d'ells.

 Espai de comunicació de la classe

Un wiki pot servir com a espai primari de comunicació de la classe o en conjunció

amb un entorn virtual d'ensenyament/aprenentatge tradicional, com a eina de comunicació

integrada. La llibertat i facilitat amb la qual es poden crear i editar continguts en un wiki contrasta amb la forma jerarquitzada i estructurada de comunicació en eines com a fòrums, taulers d'anuncis, objectes d'aprenentatge predisenyats  per experts i proves objectives.


Espais per als projectes en grup

Un wiki pot ser l'eina ideal per albergar i/o per publicar en el seu estat final els projectes de treball de grups d'estudiants. Es poden dissenyar activitats d'autoavaluació i avaluació per parells, estimular els enllaços creuats entre els projectes, la revisió per parells, etc. per fomentar l'anàlisi i estudi dels projectes dels altres grups.


Finalment aqui us deixo unes diapositives per si voleu saber més sobre el blog i la wiki perquè hi feu una ullada.